Reprezentanţii Prefecturii Botoşani au constatat că nu mai puţin de 60 dintre acestea sunt ilegale sau pur şi simplu prost întocmite. Asta demonstrează faptul că de la un mandat la altul primarii sunt din ce în ce mai slab pregătiţi.
Legislaţia nu face precizări cu privire la nivelul de studii pe care trebui să îl aibă un primar sau un consilier local în funcţie. Ba mai mult decât atât, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Botoşani susţine că în funcţia de consilier local sau şef peste Primărie poate să ajungă şi un sătean cu trei clase. Cât despre pregătirea specifică în administraţie nici nu poate fi vorba.
Mulţi consilieri coboară direct de pe tractoare şi intră în sala de şedinţă. Peste 60 de hotărâri votate de consilierii locali ai comunelor din judeţul Botoşani dar şi decizii ale primarilor şi numeroase alte acte administrative sunt ilegale. Şi nu fiindcă cineva şi-ar fi dorit să încalce legea ci pur şi simplu din neştiinţă.
” Am întors hotărârile şi dispoziţiile ce nu respectau întocmai prevederile legale şi am preferat să explicăm primarilor şi secretarilor aspectele situate în afara legii, pentru ca aceştia să corecteze erorile. Nu a făcut nimeni nimic intenţionat sau cu rea voinţă”, a declarat prefectul Costică Macaleţi.
Greşelile consilierilor, secretarilor sau chiar primarilor din comunele şi oraşele botoşănene erau cât pe ce să blocheze activităţi din Primării sau să fie atacate în contencios. Cele mai multe hotărâri ilegale au fost legate de construcţii edilitare sau cofinanţări la proiecte europene. Toate aceste hotărâri au fost deja întoarse către Primării iar aleşii locali au fost nevoiţi să le corecteze urmând instrucţiunile primite de la Prefectură.
S-au întors la fel cum au plecat
Adminsitraţiile locale deobicei alocă în buget sume importante pentru şcolirea aleşilor locali