Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea a transmis o informare către angajatorii din domeniile expuse temperaturilor ridicate, privind măsurile care trebuie luate în perioadele de caniculă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru protecţia angajaţilor. Au fost informaţi angajatorii din următoarele domenii de activitate: morărit-panificaţie, spaţii verzi, salubrizare, pază, construcţii, confecţii textile, depozite materiale de construcţii, administraţia pieţelor, agricultură, exploatarea lemnului, fabricarea mobilei, staţii peco. Informări au fost transmise şi la toate primăriile din judeţ.
De asemenea, inspectorii ITM realizează controale zilnice la angajatori pentru a monitoriza modul în care sunt respectate prevederile legale în caz de temperaturi extreme, după cum ne-a informat inspectorul şef al ITM Vrancea. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea monitorizează şi verifică măsurile ce trebuie aplicate de angajatori în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Pentru nerealizarea măsurilor se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile menţionate la art. 10 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, respectiv amenzi contravenţionale de la 1.500 la 2.500 lei. În această perioadă, noi realizăm controale zilnice la angajatori”, ne-a declarat Eliza Botezatu.
În sensul prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, temperaturile ridicate extreme sunt temperaturile exterioare ale aerului care depăşesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, dacă ITU depăşeşte pragul valoric de 80.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale, pentru p