Magazinele şi farmaciile trebuie să asigure populaţiei spaţii cu aer condiţionat pe vreme de caniculă. Toate echipajele serviciilor de Ambulanţă ar trebui să fie la lucru, iar schemele de personal din toate unităţile sanitare au fost revizuite. Declaraţiile au fost făcute la RFI de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. O bună parte a României se află în aceste zile fie sub Cod Galben, fie sub Cod Portocaliu de caniculă.
Eugen Nicolăescu declară că Ministerul Sănătăţii a luat măsuri pentru reducerea efectelor caniculei: "Vreau să vă aduc aminte că în urmă cu circa o săptămână în mod public am reluat toate recomandările pe care populaţia trebuie să le ştie, pe care autorităţile locale trebuie să le realizeze în asemenea perioade. Ştiam, eram informaţi de ANM că va urma o asemenea perioadă. Drept urmare, am zis că prevenţia sau prevenirea populaţiei şi autorităţilor este absolut necesară".
"Am rediscutat cu toate serviciile de ambulanţă din ţară, în sensul de a avea toate echipajele la lucru, pentru a putea interveni în orice situaţie pe care populaţia o reclamă. Am revizuit schemele de personal existente în toate unităţile sanitare, astfel încât acestea să poată să asigure intervenţii medicale", precizează ministrul.
Sfaturi pentru populaţie, pe timp de caniculă
Eugen Nicolăescu recomandă populaţiei să se protejeze şi singură în perioada caniculei: "Primul şi poate cel mai important este mesajul către populaţia cu risc, mă refer aici la bătrâni, la bolnavi, la copii mici, care ar trebui între orele 11 şi 18 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Să se consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar la copii şi la persoanele cu risc, dacă se poate, să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vede