Reprezentanţii agenţiilor de turism din R. Moldova se plâng că în ultimii ani tot mai puţini moldoveni aleg ca destinaţie turistică în timpul verii litoralul Mării Negre din Ucraina.
1 /.
Sunt câteva motive, dar foarte convingătoare, care îi fac pe oameni să aleagă alte destinaţii: preţuri mari, condiţii de cazare nu prea bune şi plaja neîngrijită. Mai ales că acum clienţii au şi cu ce compara.
Una dintre puţinele atracţii turistice din Ucraina rămâne oraşul Odessa, considerat, cel puţin în spaţiul ex-sovietic, perla Mării Negre. Aici, când oamenii se plictisesc să stea tolăniţi pe nisipul încins şi de bălăcitul în mare, pot să se plimbe pe străzile drepte şi pline de verdeaţă ale oraşului, să viziteze muzee, teatre, palate. Oraşul cucereşte prin arhitectura originală, prin curăţenia ce domneşte pe străzi şi în blocuri.
Cel mai mare port din Ucraina
Portul din Odessa, plin de mici ambarcaţiuni, este unul dintre cele mai vizitate locuri de către turişti. Aici se ajunge traversând vestitele trepte Potemkin, de-a lungul cărora micii comercianţi încearcă să convingă turiştii să cumpere suveniruri. În acest loc cunoscutul regizor sovietic Serghei Eisenstein a filmat secvenţe din filmul „Crucişătorul Potemkin”. Nostalgicii trec neapărat pe la Librăria Drujba, de unde studenţii basarabeni cumpărau cărţi româneşti în timpul regimului sovietic. Aceasta este partea plăcută a lucrurilor. Partea proastă sunt drumurile.
Hoteluri cu preţuri mari
Odessa este un oraş scump. Hotelurile, o mare parte dintre ele fiind situate în apropierea litoralului, au preţuri destul de piperate, începând de la 60 de dolari pe noapte pentru o persoană, la hotelurile de trei stele, şi până la 250 de dolari la cele de cinci sau şase stele. Cu cât te apropii de zonele turistice, cu atât e mai scump. La toate hotelurile, chiar şi la cele de trei stele, în preţul pentru