Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, poate fi considerată destinaţia de vacanţă cea mai potrivită pentru cei care vor să scape de caniculă şi să pătrundă pe tărâmul de poveste ale frumoaselor peisaje carstice ale României, un adevărat rai al apiniştilor. Vă invităm la un nou reportaj din cadrul celei mai frumoase campanii ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.
Zona, care are statut de arie naturală protejată, se află la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Târgu Jiu, astfel că este unul dintre locurile preferate ale locuitorilor reşedinţei judeţului Gorj pe perioada verii.
Cheile Sohodolului se bucură de o mare popularitate şi printre doljeni, care vin în număr foarte mare să-şi petreacă vacanţa în inima naturii. Odată ajuns acolo, îţi doreşti să te întorci cu prima ocazie, pentru că zona îţi rămâne în suflet. Temperatura este mai mică, în medie, cu zece grade Celsius. Umbra stâncilor şi apa râului Sohodol prin care mişună păstrăvii sunt principalii factori care duc la scăderea gradelor din termometre.
Fiecare colţ de stâncă, fiecare loc prin care apa răzbate victorioasă îţi dă ghes să renunţi la maşină şi să parcurgi pe jos mare parte din cei zece kilometri ai Cheilor. Dacă ai noroc de vreme însorită, poţi fotografia peisaje impresionante. Locul este frecventat de zeci de alpinişti din ţară, dar şi de peste hotare, mai ales că în zonă sunt amenajate o mulţime de trasee pentru căţărare.
Cum se ajunge
Datorită reliefului carstic din zonă, care cuprinde valori de patrimoniu şi specii rare de plante, Cheile au primit statutul de arie protejată, iar taxa de intrare este de 10 lei. Situate în apropiere de comuna gorjeană Runcu, la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, pe o ramificaţie a Drumului Naţional 67, Cheile Sohodolului au forme unice, imposibil de reprod