Dacă nu ai norocul unui job activ, care te pune în mişcare măcar cinci zile din şapte, îţi petreci minimum 40 de ore pe săptămână “înşurubat” într-un scaun, la birou. Şi devii, cu timpul, ţinta bolilor cronice – obezitate, diabet zahar, afecţiuni cardiace etc. Tot mai multe studii medicale aduc dovezi în acest sens: sedentarismul este un factor de risc pentru starea de sănătate şi una cauzele principale ale decesului prematur. Cercetătorii au numit acest fenomen „efectul activ de canapea”. Din fericire, există soluţii.
Chiar dacă ai o muncă de birou, nu eşti condamnat la sedentarism opt ore pe zi, cinci zile din şapte. Iată câteva sfaturi practice, ca să reuşeşti să faci mişcare în timpul programului.
1. Ia-ţi un pedeometru1, dispozitivul acela miniscul pe care îl ataşezi de curea/cordon şi care înregistrează câţi paşi ai făcut de-a lungul zilei de lucru. Apoi, fă-ţi un program, ca să ridici această cifră. Iată ce ai putea face în acest sens.
2. Parchează-ţi maşina cât mai departe de clădirea în care lucrezi. Dacă vii cu transportul în comun şi locul de muncă este foarte aproape de o staţie, coboară cu o staţie mai înainte.
3. Ridică-te şi deplasează-te printre birouri, pe hol, şi în timpul pauzelor de lucru, şi când trebuie să comunici cu ceilalţi colegi (nu mai folosi telefonul sau e-mailul), şi când ai de luat o hârtie din imprimantă (nu te mai “deplasa” şezând, odată cu scaunul cu rotile de la biroul tău).
4. Urcă pe scări şi când vii la serviciu, şi când trebuie să te deplasezi între secţii, birouri etc. Mai ales dacă este vorba despre un etaj, două sau trei, uită că există lift în clădire.
5. Stai în picioare cât poţi de mult (sunt la modă laptopurile instalate pe console poziţionate la înălţime): un studiu recent demonstrează că statul în picioare de circa 35 de ori pe zi reduce simţitor riscurile cardiovasculare asociate cu