Profesorul, editorul şi scriitorul Gheorghe Gorincu din Brăila, fălticenean prin naştere, a donat Galeriei Oamenilor de Seamă din Fălticeni patru dintre volumele sale.
Cu o bogată activitate publicistică începând din anul 1959 şi până în prezent, prof. Gheorghe Gorincu a dorit să le aducă în dar fălticenenilor, cu prilejul zilelor municipiului, aceste cărţi.
„Itinerar sentimental Fălticeni – Brăila. De vorbă cu Dumitru Anghel”, apărut la Editura Danubius în 2010, este o carte care trece în revistă întâmplările ce au marcat viaţa sub forma unui interviu realizat de prof. Dumitru Anghel. Viaţa lui Gheorghe Gorincu este văzută aidoma unui film, în capitole despre copilărie, iarna la Fălticeni, refugiul la Cernăuţi apoi la Bucureşti, cariera de economist începută la Banca Naţională, sucursala Fălticeni. Abia în 1952 Gheorghe Gorincu devine brăilean, prin transferul său la Banca Naţională, sucursala Brăila, şi îşi începe şi cariera didactică. “Cartea se constituie într-un jurnal intim, cu momente cruciale din viaţa mea, cu oameni apropiaţi şi dragi din familie, dar şi cu colegi de joacă” a precizat Gheorghe Gorincu.
Fondator şi coordonator al Editurii Danubius din Brăila, alături de soţia sa, prof. Florica Gorincu, a ctitorit Şcoala Tehnică Financiară, Colegiul Economic „Ion Ghica” şi Liceul Radio-TV din Brăila. Inspirat din viaţa şcolii, Gheorghe Gorincu a scris volumul “Ani de liceu”, care cuprinde mărturiile unor elevi şi absolvenţi din învăţământul preuniversitar românesc, subliniindu-se importanţa adolescenţei petrecute în liceu.
Volumul „Prezenţe ale elevilor şi adolescenţilor din învăţământul preuniversitar în lumea contemporană” cuprinde două părţi. În prima sunt prezentaţi 755 de elevi şi absolvenţi, iar în a doua, principalele etape parcurse pentru elaborarea şi tipărirea lucrării.
Cele trei volume sunt însoţite de „Gânduri de