Deponenţii băncii cipriote Bank of Cyprus vor pierde 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate în conturi, urmând ca în schimbul banilor reţinuţi pentru recapitalizarea instituţiei de credit să primescă acţiuni la bancă şi obligaţiuni convertibile în acţiuni.
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, este oprită din mai mult de patru luni. Preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, şi troica creditorilor internaţionali au convenit recapitalizarea băncii folosind fonduri de 42,5% din depozitele care depăşesc 100.000 de euro, urmând ca în schimb să emită acţiuni la bancă, a declarat un oficial de rang înalt al băncii, citat de Wall Street Journal.
Totodată, deponenţii vor pierde încă 5% din sumele care trec de plafonul minim garantat, pentru care vor primi obligaţiuni convertibile.
Un anunţ formal ar putea avea loc chiar luni, scrie Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
Întârzierea reluării activităţii la Bank of Cyprus a pus sub semnul întrebării viitorul băncii şi chiar al ţării, întrucât a condus la extinderea măsurii de control al ieşirilor de capital, impusă din martie. Nicio altă ţară din uniunea monetară europeană nu a mai impus o astfel de măsură de la lansarea euro la începutul deceniului trecut.
Încheierea discuţiilor privind recapitalizarea băncii cu bani din depozitele clienţilor face posibilă ieşirea din procesul de restructurare până marţi sau cel târziu miercuri, au declarat surse apropiate situaţiei pentru publicaţia Cyprus Mail.
Oficialii ciprioţi vor să grăbească ieşirea băncii din restructurare, astfel încât banca centrală din Cipru să poată informa Banca Centrală Europeană (BCE), la şedinţa de joi a Consiliului Guvernatorilor, că Bank of Cyprus nu se mai află sub administrare specială şi să ceară ca instituţia de credit să se poată fi