Sectia pentru procurori a CSM a hotarat in sedinta de luni, cu unanimitate, sesizarea Inspectiei Judiciare si a Consiliului National al Audiovizualului in legatura cu posibila incalcare a legii si a independentei justitiei de catre jurnalistii postului Antena3.
In comunicatul remis Ziare.com se precizeaza ca a fost sesizata Inspectia Judiciara "pentru dispunerea si efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a promovarii in spatiul public, incepand cu data de 25 iulie a.c., prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a unor publicatii on-line, a unor afirmatii de natura a aduce atingere independentei justitiei, la adresa procurorilor DNA, a institutiei DNA si a sistemului judiciar in ansamblul sau, in contextul instrumentarii cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu si altii".
De asemenea, s-a decis sesizarea Consiliului National al Audiovizualului, cu privire la posibila incalcare de catre postul de televiziune Antena 3, a prevederilor art. 30, art. 40 alin. 1-3 si art. 43 alin. 1-2 din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a audiovizualului.
In comunicatul remis presei de CSM sunt prezentate si cateva extrase din Decizia cadru nr. 220/2011.
Astfel, la art.30 se arata ca "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, viata privata, onoarea si reputatia, precum si dreptul la propria imagine".
De asemenea, art.40 precizeaza urmatoarele:
(1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzati