Speranţa de viaţă în România este de puţin peste 74 de ani. Prin comparaţie, pe insula Ikaria trăiesc atât de mulţi centenari, încât oamenii de ştiinţă au mers să investigheze condiţiile de trai ale grecilor de aici pentru a găsi secretul longevităţii.
Pe insula care poartă numele personajului mitologic Icar care a zburat prea aproape de soare, un locuitor din trei ajunge să trăiască activ peste 90 de ani, ba chiar foarte mulţi depăşesc onorabilul prag de un secol.
Numită de „New York Times“ insula celor care uită să moară, Ikaria pare să fie tărâmul unde bătrâneţea nu este o povară, vine natural după o viaţă echilibrată, presărată cu plăceri mai mult sau mai puţin vinovate. Aici, centenarii nu se plâng că nu au medicamente, nu sunt morocănoşi şi nu se uită pe gaura cheii să vadă ce se întâmplă la vecini.
Potrivit unui studiu realizat asupra vârstnicilor de peste 80 de ani din Ikaria: Rata de alfabetizare este de aproape 90%. 40,9% din femei şi 87,7% din bărbaţi sunt căsătoriţi încă. 96,5% din bătrâni locuiesc încă în casele lor de pe insulă. 70,2% din femei şi 83,7% din bărbaţi sunt, încă, activi. 25% din femei şi 82% din bărbaţi sunt foşti fumători. Beau zilnic între 2 şi 3,5 pahare cu vin. Beau zilnic aproximativ 300 ml de cafea. 67% din femei şi 84% din bărbaţi moţăie la prânz.
„Una dintre explicaţiile pentru speranţa mare de viaţă a locuitorilor insulei Ikaria este că au o dietă bazată mai mult pe plante. De asemenea, consumă foarte puţin zahăr şi făină albă“, a explicat Gary Taubes, fondatorul organizaţiei nonprofit Nutrition Science Initiative, pentru „New York Times“. Foto Secretele vieţii lungi şi sănătoase, învăţate de la grecii din Ikaria
De altfel, în cadrul unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Atena, secretele longevităţii pe insula Ikaria sunt: Consumul crescut de leguminoase (mază