Luni dimineaţa în Piaţa Tricolorului din Alba Iulia oficialităţile locale, judeţene si albaiulienii au marcat Ziua Imnului Naţional ce se sărbătoreşte în fiecare an în dat de 29 iulie. La eveniment au participat prefectul Gheorghe Feneşer, subprefectul Cornel Murg, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitre, vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, deputatul PDL, Clement Negruţ, reprezentanţi ai instituţilor deconcentrate din judeţ, consilieri judeţeni şi locali, reprezentanţi ai fundaţilor cultural istorice şi albaiulieni.
Evenimentul a debutat cu prezentarea onorului de către soldaţii Garnizoanei din Alba Iulia. Momentul a fost urmat de o rugă şi închinare pentru poporul român, moment oficiat de doi preoţi. După această slujbă a fost rostită o alocuţiune privind simbolistica versurilor imnului naţional al României, în care s-a făcut referire la istoricul imnului naţional în ţara noastră şi semnificaţile lui scurt istoric. Cei prezenţi au avut parte şi de un moment artistic, fanfara judeţului Alba intonând câteva cântece patriotice. Manifestările legate de Ziua Imnului Naţional s-au încheiat cu intonarea Imnului Naţional de Stat al României: “Deşteaptă-te române”.
În 29 iulie 2013, s-au împlinit 165 de ani de la prima cântare a lui „Deşteaptă-te, române!”, care, de 23 de ani, este Imnul Naţional al României. Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840 în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881, cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de „Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie!” şi de imnul comunist “Trei cu