Cazurile în care românii sunt exploataţi în Germania se înmulţesc pe zi ce trece, iar presa germană scoate la iveală detalii extrem de triste.
Cei mai mulţi dintre muncitorii exploataţi sau înşelaţi au contracte de muncă temporare, bazate în primul rând pe îndeplinirea sarcinilor, nu pe numărul de ore lucrate, explică şeful de operaţiuni şi politică industrială al sindicatului IG Metall, Christian Brunkhorst, citat de monitorulbt.ro.
"Problema este că firmele folosesc din ce în ce mai mult contracte de muncă temporare pentru a scădea standardele condiţiilor de muncă, pentru a diminua drepturile muncitorilor şi a folosi dumpingul salarial", subliniază acesta.
Unele firme angajează subcontractori care sunt plătiţi per sarcină îndeplinită. Subcontractorii evită adeseori acordurile salariale, ceea ce face ca muncitorii să primească mai puţini bani decât dacă ar fi fost angajaţi direct de firma respectivă.
Dezbaterea în privinţa condiţiilor de muncă oferite românilor şi altor imigranţi din Germania, în special în domeniul industriei şi agriculturii, a început în urma unor cazuri grave de abuz semnalata de presa germană.
13 iulie: Un incendiu izbucnit la parterul unei clădiri din centrul oraşului Papenburg (N-V Germaniei) a dus la moartea a doi muncitori români, ambii angajaţi pe şantierul naval Meyer Werft. În urma tragediei, Biserica Catolică a criticat situaţia locuinţelor puse la dispoziţia angajaţilor şi modul de angajare a muncitorilor străini pe şantier. Potrivit presei germane, aproximativ 40 de imigranţi erau cazaţi într-o clădire de doar 400 de metri pătraţi, iar condiţiile de trai din acest imobil nu erau deloc conform standardelor.
În urma incidentului, conducerea şantierului naval a elaborat un document prin care se stabileşte un salariu minim de 8,5 euro pe oră.
@N