Cei cinci operatori care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate în anul 2012 au primit luni licenţele de utilizare a frecvenţelor radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, valabile pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029, a anunţat luni Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Licenţele au fost înmânate reprezentanţilor Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom. Cei cinci operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029.
'Licenţele alocate operatorilor reflectă obligaţiile prevăzute în caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicaţii şi calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puţin 98% din populaţia României, în cazul operatorilor care deţin reţele 2G/3G sau 3G şi au obţinut spectru în benzile de 800 MHz şi/sau 900 MHz, şi respectiv 30% din populaţie în cazul 2K Telecom, care a obţinut spectru în banda de 2600 MHz. Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps şi cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor a unor zone locuite de cel puţin 60% din populaţie (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute', se arată în comunicatul ANCOM.
De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone - au obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de localităţi nedeservite în prezen