Piaţa Traian, cunoscută în Braşov pentru comerţul cu haine second-hand, a fost închisă în vara lui 2011, după ce în urma mai multor acţiuni de control s-au constatat grave nereguli şi s-au confiscat chiar şi tone de marfă. Comercianţilor le-a fost amenajat un loc special în Piaţa Transilvania, numai că, fiind la periferie, vânzătorii s-au plâns că nu prea mai au clienţi şi chiria e prea mare.
În aprilie 2013, în Piaţa Traian, a izbucnit o nouă revoltă, după ce câţiva comercianţi au revenit în zonă, fără a avea vreo autorizaţie şi distrugând şi o porţiune din gardul montat de municipalitate, după închiderea pieţei. După ce în piaţa amenajată ilegal au descins poliţiştii şi reprezentanţii organelor de control financiar, câteva zile, vânzătorii şi-au luat „concediu”, însă acum, situaţia este aceeaşi, iar pe strada Traian piaţa este din nou deschisă.
Vânzătorii de haine vechi îşi desfăşoară activitatea pe un teren privat, dar fără a deţine şi toate documentele legale.
„Nu există în continuare nici o autorizaţie de funcţionare, fiindcă nu se poate emite, ţinând cont că există un litigiu pentru acel teren şi acel fost complex comercial”, ne-a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
În tot acest timp, poliţiştii locali i-au amendat pe comercianţi, pentru că nu au aviz de funcţionare, până acum, fiind aplicate sancţiuni în cuantum de 15.000 de lei. Cei care vând în piaţă au totuşi, acte de provenienţă a mărfii şi un contract de închiriere a spaţiului, dar acestea nu le dau dreptul să şi desfăşoare activităţi comerciale.
Garda Financiară şi Poliţia Economică, solicitate să intervină
Pentru că măsurile aplicate de agenţii locali nu au fost destul de convingătoare, Poliţia Locală a sesizat Poliţia Economică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, fiindcă perimetrul are o suprafaţă mai mare de 200 de metri şi se impune un