Producătorii şi furnizorii de energie electrică se vor putea întâlni pe o nouă platformă a bursei de energie, numită piaţa centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale sau over-the-counter (OTC), care va permite tranzacţionarea în timp real, pe termen mediu şi lung, a pachetelor de energie. Practic, viitoarea platformă va aduce bursa de energie mai aproape de funcţionalitatea bursei de valori, unde vânzătorul şi cumpărătorul se întâlnesc direct.
Regulamentul privind organizarea platformei OTC a fost publicat ieri în Monitorul Oficial de Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE). Jucătorii din piaţa de energie solicită de mult timp crearea unei platforme pentru tranzacţiile „peste tejghea“, adică fără intermedierea companiei OPCOM, care administrează bursa de energie. Necesitatea a devenit şi mai mare anul trecut, când o modificare adusă legii energiei electrice a făcut obligatorie încheierea tuturor tranzacţiilor prin instrumentele puse la dispoziţie de OPCOM.
Traderii de energie spun că implementarea platformei OTC va fluidiza piaţa şi va oferi mai multă flexibilitate decât piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB).
„Participarea la PCCB presupune publicarea ofertelor şi lăsarea lor pe site cinci zile sau mai mult. Dacă vrei să desfăşori o activitate de trading nu poţi să accepţi un asemenea comportament, pentru că în cinci zile preţurile se pot mişca foarte mult. În cinci zile te poţi trezi că oferta pe care ai publicat-o, şi care este obligatorie, nu mai poate fi retrasă, altfel pierzi garanţia“, a declarat Radu Luca, trader la Tinmar-Ind, cel mai mare furnizor privat de energie de pe piaţa locală.
Luca a făcut parte din grupul de lucru care a elaborat regulamentul viitoarei platforme OTC, alături de reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, principalilor producători de energie şi c