În primele şase luni, companiile şi populaţia din judeţul Buzău au retras din depozitele bancare peste 42 de milioane de lei, o situaţie diametral opusă celei înregistrate în perioada similară a anului trecut, când firmele şi persoanele fizice îşi sporiseră economiile cu peste 100 de milioane de lei.
Dacă, în cazul populaţiei, la diminuarea rezervelor financiare o influenţă negativă a avut-o şi scandalul din Cipru - când statul a intenţionat să taxeze depozitele mai mici de 100.000 de euro şi a erodat astfel încrederea în siguranţa economiilor bancare -, în cazul companiilor, explicaţia constă în nevoia acută de finanţare a afacerilor, pe fondul blocării accesului la creditare.
Datele Băncii Naţionale arată că, în primele şase luni, economiile în lei ale persoanelor fizice au crescut uşor, cu 10 milioane de lei, până la 1,1 miliarde de lei; în schimb, cele în valută s-au redus cu 4 milioane de lei, la 318 milioane de lei.
În acelaşi timp, firmele şi-au retras 21 de milioane de lei din depozitele constituite în monedă naţională, iar valoarea acestora a scăzut la 160 milioane de lei. Mult mai afectate în semestrul I au fost rezervele financiare în valută, pe care agenţii economici aproape că le-au lichidat pe jumătate. Retragerile au însumat 25 de milioane de lei, băncile numărând acum în aceste conturi doar 37,4 mil. de lei.
Practic, adoptarea acestor soluţii pentru supravieţuirea afacerilor arată cât de critică este starea economiei. În loc să se îmbunătăţească, devine din ce în ce mai precară, firmelor fiindu-le aproape imposibil astăzi să-şi mai constituie rezerve financiare. Comparativ, în perioada similară a anului trecut, companiile buzoiene nu numai că reuşiseră să-şi păstreze intacte economiile în lei, ci le şi sporiseră pe cele cele în valută cu 11 milioane de lei.
Combinaţia letală: creditarea scade, restanţele