-AA+A
Ciceu-Mihăieşti, tradiţie şi modernitate la nivel european foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNComuna Ciceu-Mihăieşti a fost înfiinţată prin desprinderea satelor Ciceu-Mihăieşti, Ciceu-Corabia şi Leleşti din comuna Petru Rareş.
Administrarea comunei este realizată de primarul Valentin Mureşan, inginer de profesie şi om al locului, care ne-a mărturisit că una dintre preocupările cele mai importante este propăşirea culturală a comunei, iar printre realizările cu care comunitatea se poate mândri este muzeul ce cuprinde zece săli ale Căminului Cultural.
„Dintre meşteşugurile noastre tradiţionale, amintind prelucrarea cânepii, cu toate operaţiunile, până la războiul de ţesut, sunt prezentate toate fazele „industriei” cu instrumentele respective (meliţă, urzoi, răscitor etc.), pentru ca generaţiile actuale şi viitoare să cunoască munca înaintaşilor. Avem, de asemenea, o cameră ţărănească, o «casă dinainte», cum era la noi, cu ladă de zestre, masă pe care se întind bucate, dulap, prosoape etc. Sala lemnarului găzduieşte uneltele cu care strămoşii noştri înălţau case. O secţie aparte în muzeul nostru este dedicată vinului, găzduind două teascuri superbe, un mojalău de vin, butoaie, toate amintind că la Ciceu- Mihăieşti a fost întotdeauna o zonă viticolă. Sala, cu candelabrele Bisericii Ortodoxe din jurul anului 1900, feloanele (pelerine) pentru preoţi, îmbrăcăminte din anul 1920, potirul, cădelniţa, icoanele de patrimoniu, Cartea de Aur a Bisericii Ortodoxe, amintesc că zona Ciceului a fost continuu locuită de comunităţi creştine. Încă de la intrarea în muzeu te întâmpină un car vechi şi un plug de lemn, care ne arată că oamenii de aici au trudit cu drag pământul”, a spus primarul Mureşan, autor al volumului monografic „Dor de casă”, în care aşează datele de ştiut despre locu