De astăzi, timp de 15 zile suntem în postul Adormirii Maicii Domnului. Credincioşii trebuie să consume numai produse de origine vegetală. Există doar o singură zi în care se poate mânca peşte. Aceste restricţii sunt binevenite în zilele toride de vară. Iată trei reţete pentru toate gusturile. Supă cremă de dovlecei Ingrediente: 3 dovlecei medii, 2-3 cartofi, un morcov, o ceapă, o lingură ulei de măsline, o legătură de busuioc, sare, piper, o lămâie (opţional). Mod de preparare: legumele se spală, se curăţă şi se taie bucăţi. Apoi se pun la fiert cu apă cât să le acopere. Când s-au înmuiat se pasează cu blenderul şi se adaugă uleiul şi busuiocul (păstrează câteva frunzuliţe pentru decor). Se condimentează cu sare şi piper după gust. Dacă este prea dulce se poate acri cu suc de lămâie. Se serveşte rece sau caldă. Fursecuri cu ciocolată Ingrediente: 300 g făină, o linguriţă bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 225 g margarină, 350 g zahăr, o fiolă esenţă de vanilie, o linguriţă esenţă de migdale, 200 g ciocolată neagră (de post), 50 g nuci. Mod de preparare: se amestecă margarina la temperatura camerei cu zahărul şi esenţa de vanilie. Se adaugă făina, bicarbonatul şi sarea şi se încorporează apoi nucile mărunţite. Separat, se taie ciocolata mărunt şi se pune şi ea în aluat. Se lasă compoziţia la frigider cel puţin 15 minute. Se încinge cuptorul la 180 de grade. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se ia cu linguriţa din compoziţie şi se pun grămăjoare în tavă, la 2-3 cm distanţă. Se coc 10-15 minute. Se servesc reci. Ratatouille Ingrediente: două vinete, 2 ardei graşi, 2 dovlecei, o ceapă, 2 căţei de usturoi, ardei iute (opţional), o foaie de dafin, o crenguţă de rozmarin, 4 roşii, sare şi piper, 1/2 cană ulei de măsline, o legătură de busuioc.
Mod de preparare: vinetele se taie felii de 2 cm grosime. Pe fiecare felie se pune sare. Se lasă 30 de minute ca să ia