Producătorul agricol Victor Bîrnaz din satul Chetrosu, Drochia, a reuşit să îşi trasforme pasiunea pentru agricultură în afacere şi să cultive struguri ecologici în sol protejat. În acest an se poate mândri cu o producţie de 10 kilograme de la un butaş de viţă de vie.
Victor Bîrnaz a pus temelia propriei plantaţii de viţă de vie în anul 1996, când a procurat 35 de soiuri din străinătate de la colecţionari şi amatori, pe care le-a testat la câmp deschis timp de trei ani la condiţiile climaterice din Republica Moldova. Dintre acestea, multe nu s-au adaptat şi doar 10 au dat rod. În anul 2010, agricultorul a decis să protejeze cultura cu peliculă şi a observat o producţie mai timpurie. Astfel, a decis ca să treacă la cultivarea viţei de vie în condiţiile de sol protejat şi a amenajat o seră pe o suprafaţă de circa un hectar.
Optând pentru condiţiile de seră, agronomul a trecut de la agricultura clasică la agricultura ecologică şi de atunci ani nu foloseşte produse chimicale contra dăunătorilor şi bolilor. Nici nu are nevoie, spune el, deoarece cultivă doar soiuri rezistente atât la secetă, cât şi la dăunători. Viticultorul din Drochia deţine şi certificate fitotehnice care atestă faptul că toată producţia sa este una ecologică.
”În condiţiile de cultivare a strugurilor în sol protejat atât cantitatea, cât şi calitatea strugurilor sunt mai mari, un mare rol îl are faptul că în seră umiditatea şi temperatura pot fi reglate şi sunt create condiţii necesare pentru creşterea şi dezvoltarea strugurilor” , mai spune viticultorul.
Finanţare nerambursabilă
Până în prezent, Bîrnaz a investit circa 900.000 de lei în afacerea cu struguri ecologici, beneficiind şi de un grant nerambursabil în cadrul proiectului Managementului Dezastrelor şi Riscurilor Climaterice în Moldova (PMDRC), “Servicii de Consultanţă cu privire la adaptarea la schimbările climateri