Un nou test Papanicolau, disponibil în clinicile private din România, poate identifica celulele anormale de la nivelul sânilor în primele stadii de dezvoltare, când ele nu ar putea fi depistate prin nicio altă metodă.
Testul Papanicolau Halo pentru sân este o metodă complet automatizată, noninvazivă, care poate identifica femeile cu risc crescut de cancer mamar, având acelaşi rol ca în cazul testului Papanicolau clasic, care identifică riscul de cancer de col uterin.
Testul durează doar cinci minute şi constă în recoltarea de fluid de aspiraţie mamelonar cu ajutorul unui „aspirator“ modern. Dispozitivul utilizează o combinaţie de căldură, sucţiune şi masaj pentru a extrage fluidul mamelonar ductal, întregul proces fiind rapid şi nedureros.
În lichidul respectiv pot fi identificate celulele anormale premaligne sau maligne. Majoritatea cazurilor de cancer mamar au originea în ductele lactifere (producătoare de lapte), de aceea, testul Papanicolau Halo este esenţial în depistarea timpurie a acestor forme de cancer de sân. Prin depistarea precoce a cancerului mamar, rata de supravieţuire creşte la peste 90-95%.
Specialiştii recomandă tuturor femeilor cu vârste între 25 şi 55 de ani realizarea anuală a testului Papanicolau Halo. Astfel, se completează paleta de posibilităţi pe care le au la dispoziţie femeile tinere pentru a depista la timp cancerul mamar, cunoscut fiind faptul că ecografia mamară nu „vede“ prea bine celulele maligne şi că mamografia este recomandată femeilor de peste 40 de ani.
Preţul unui astfel de test este de aproximativ 500 de lei (în cazul în care nu se extrage lichid mamelonar este de doar 400 de lei, ceea ce înseamnă, în general, că femeia tânără este sănătoasă) şi se poate realiza la clinica privată Donna Medical Center din Bucureşti, în perioada 1-9 august, şi la Family Clinic din Bucureşti în perioada 12-16 august