Cu încasările din TVA prăbuşite cu 13% în iunie, statul nu are din ce să finanţeze investiţii.
Guvernul admite prin vocea unui oficial care doreşte să-şi păstreze anonimatul că recurge la tăieri ale cheltuielilor cu investiţiile publice şi în acelaşi timp că nu reuşeşte să crească încasările bugetare prin reducerea evaziunii fiscale şi extinderea gradului de fiscalizare.
„De ce s-au tăiat investiţiile? Oare nu pentru că nu se încasează venituri?“, se întreba oficialul cu trimitere la performanţa Ministerului Finanţelor în colectarea veniturilor, dar şi la disponibilitatea mediului privat de a achita taxele datorate bugetului.
Luna iunie a confirmat un trend dramatic de cădere a încasărilor nete din TVA ale bugetului, fiind a treia lună la rând în care volumul de venituri adus de cel mai puternic impozit la îndemâna statului s-a situat sub performanţa din aceeaşi perioadă a anului trecut. În condiţiile în care TVA aduce un sfert din veniturile bugetare ale României, primul semestru a arătat o oboseală din ce în ce mai serioasă a acestei surse de bani, ritmul anual de creştere încetinind la 2,3% faţă de o creştere de 6% la cinci luni. Practic, cu excepţia lunii februarie când au fost pe plus, în rest încasările lunare din 2013 au fost mai mici decât anul trecut.
Situaţia s-a agravat în trimestrul al doilea, când bugetul a pierdut venituri de un miliard de lei în comparaţie cu 2012.
Explicaţia care reiese din comunicarea Ministerului Finanţelor ţine de o accelerare a rambursărilor de TVA făcute de stat, respectiv încasările propriu-zise au crescut cu aproape 5% la şase luni, în timp ce sumele restituite companiilor conform legii au urcat cu circa 15%. Finanţele nu publică însă în execuţia bugetară istoricul rambursărilor de TVA, iar ieri până la închiderea ediţiei nu au răspuns solicitării ZF de a comenta performa