Introducerea cotei reduse de TVA de 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important în direcţia reducerii evaziunii fiscale în acest sector, însă aceasta trebuie corelată cu o canalizare a eforturilor inspecţiilor fiscale către zonele care prezintă un risc fiscal ridicat şi, în acelaşi timp, cu simplificarea procesului de plată a taxelor, arată Daniel Anghel, partener Consultanţă Fiscală, PwC România.
'Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector', a declarat Anghel.
Acesta a subliniat, însă, că ar fi de dorit ca, în timp, cota redusă de TVA să fie extinsă şi la alte alimente de bază aşa cum sunt carnea, laptele, zahărul sau uleiul.
Pe de altă parte, reprezentantul PwC a menţionat că este nevoie în continuare de 'măsuri fiscale curajoase' precum taxarea inversă la cereale pentru a combate concurenţa fiscală neloială şi a creşte gradul de colectare a veniturilor la buget.
'În acest context, introducerea taxării inverse şi la livrările de energie către companii şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi, măsură permisă de Bruxelles, se adaugă în mod firesc măsurilor anti-evaziune iniţiate de autorităţile fiscale', a precizat Daniel Anghel.
Acesta consideră, însă, că o reducere vizibilă a evaziunii fiscale nu poate fi asigurată fără o completare a iniţiativelor menţionate cu alte măsuri, atât de ordin legislativ (cum ar fi implementarea taxării inverse şi pentru alte d