Ministerele Educaţiei, Muncii, Transporturilor şi Agriculturii se află pe lista instituţiilor ale căror bugete totale de cheltuieli vor fi tăiate la prima rectificare bugetară din acest an, în timp ce de alocări suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regională, Justiţia, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.
Tăieri de bugete vor mai fi operate şi la Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor şi Curtea Constituţională.
Pentru Ministerul Educaţiei, bugetul de cheltuieli va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget iniţial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de şcoli, grădiniţe şi campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%.
Conform Legii finanţelor publice, ordonatorii principali de credite repartizează creditele bugetare după reţinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente. Repartizarea sumelor reţinute în proporţie de 10% se face în semestrul al doilea, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru.
Cea mai mare sumă va fi tăiată de la Ministerul Muncii, de 1,1 miliarde lei (30,44 miliarde de lei buget inţial), argumentat cu economiile înregistrate pe primele şase luni ale anului la acţiunile de "Asistenţă socială" finanţate de la bugetul de stat, precum şi la cele finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, căruia i se asigură transferuri de echilibrare din bugetul acestui minister.
Tăieri de cheltuieli vor fi efectuate şi la Ministerul Agriculturii (61,1 milioane lei, de la 17,28 miliarde lei buget iniţial), Ministerul Culturii (5,2 milioane lei, de la 578 milioane de lei iniţial), Ministerul Economiei (6,3 milioane lei, de la 1,26 miliarde de lei), Ministerul Fondurilor Europene(53,5 milioane lei, de la 184 milioane lei), Ministerul Transporturi