Procesul de modificare a Constitutiei, pornit cu mult elan de USL, a intrat intr-un impas dupa decizia CCR care a amanat cu un an intrarea in vigoare a cvorumului de 30% pentru validarea referendumului.
Proiectul de modificare a Constitutiei a fost finalizat de comisia parlamentara speciala si ar fi trebuit votat de plen inainte de inceputul vacantei parlamentare si supus referendumului in aceasta toamna. De adoptarea modificarilor la legea fundamentala depinde si regionalizarea, un alt proiect la care USL a lucrat la foc continuu, in comisii separate ce e drept, una guvernamentala si alta a PNL.
USL a incercat sa asigure o adoptare facila a noii Constitutii si a modificat legea referendumului, reducand cvorumul de prezenta la 30%. Dupa decizia CCR procesul de revizuire s-a oprit, iar USL nu a luat inca o decizie privind urmatoarele lui etape, iar parerile sunt impartite.
Daca Victor Ponta si Crin Antonescu inclina pentru amanarea referendumului pentru anul viitor si cuplarea lui cu alegerile prezidentiale, Liviu Draganea tine la proiectul de regionalizare si este adeptul organizarii referendumului in aceasta toamna, dar pe parcursul a doua zile.
Vicepresedintele PSD, Ecaterina Andronescu, ii impartaseste punctul de vedere fiind adepta organizarii referendumului anul acesta, insa cu conditia unei sustinute campanii de informare.
"Lumea evolueaza, traim o perioada cu schimbari impredictibile si de o mare anvergura, deci este nevoie de modificarea legii supreme. Trebuie sa sensibilizam electoratul in privinta importantei acestei schimbari, trebuie organizate foarte multe dezbateri. Sa amanam ce ar insemna? Nu e momentul acum, e momentul peste un an si jumatate? Trebuie sa gasim puterea de a dialoga", a declarat Ecaterina Andronescu pentru Ziare.com.
Opozitia, la randul ei, provoaca USL sa se tina d