Reprezintă unul dintre produsele utilizate frecvent în alimentaţie. Dar...Pe lângă proprietăţile alimentare „banale”, cartoful are proprietăţi terapeutice, tocmai de aceea numindu-se aliment medicament.
Astfel, în caz de dureri reumatice se pot folosi cataplasme cu cartofi fierţi şi calzi. Căldura şi amidonul din cartofi alină durerile din oase şi din muşchi. Sucul de cartofi scapă de litiaza renală şi biliară şi se bea imediat după ce a fost preparat.
Ajută la slăbit
Apa în care au fost fierte cojile de cartofi bine spălate are efect remineralizat și se poate bea ca remediu pentru hipertensiune şi reumatisme. Cojile fierte se aplică pe articulaţiile dureroase şi rănile care se vindecă greu. Împotriva arsurilor, degerăturilor, crăpăturilor de piele, se aplică pe locul bolnav coji ce cartofi. Acestea le fixăm cu o bucată de pânză sau tifon.
Cartofii copţi, mâncaţi cu tot cu coajă, ajută împotriva insomniilor, îmbătrânirii premature, previne accidentele vasculare, ajută la slăbit.
Specialiştii avertizează că atunci când curăţăm cartofii, trebuie să avem grijă să eliminăm culoarea verde, deoarece aceasta conţine o substanţă toxică pentru organism.