Duminică, 28 iulie 2013, peste 100 de persoane au urcat plaiul Muncelului Dobrăii pentru a ajunge la sfinţirea „complexului stânei din Muncelului Dobrăii”.
Aci au fost sfinţite stâna nouă, strungile, saivanul şi troiţa ridicată în apropierea stânei. Slujba de sfinţire a fost oficiată de preotul Octavian Pătraşcu şi preotul Emil Vedican din parohia Taia. A fost de faţă la acest important eveniment lume multă din mai toate satele Văii Jiului, de la Câmpu lui Neag până la Tirici.
Muncelul Dobrăii este cunoscut sub numele de Muntele Tăienilor. În anul 1994 existau aici 37 baci cu 600 de oi cu lapte. Situându-se în nota generală a scăderii numărului de ovine, acum şi aici mai găsim doar 270 de oi cu lapte şi doar 7 baci: ing. Aurel Marhan, Ioan Dănilă, Nicolae Matei, Alexandru Stăiculescu şi Mitu Bunea din satul Taia, precum şi Culită Jurj şi Mitucă Preda din satul Dobreşti.
De 20 de ani, şef de strung este Aurel Marhan, un om calculat, un om al faptelor, cu o gândire atât pentru prezent cât şi pentru viitor. Nu îi place să vorbească despre el. Mi-a vorbit cu plăcere despre alţii, dar când am ajuns la el mi-a spus scurt: „Scrie ce vrei, dar nu despre mine.”
Şi totuşi, musai să scriem, căci complexul stânii noi constituite cu fonduri APIA prin composesoratul „Obştea Jiană” (al cărui preşedinte este), care respectă toate normele europene, i se datorează în mare măsură. Stâna, cu toate dependinţele care arată ca un complex pastoral, a fost construită într-un timp record. Începute în primăvara anului 2012, lucrările au fost terminate într-un an şi câteva luni, permiţând efectuarea slujbei de sfinţire în iulie 2013.
La construcţia stânei s-a păstrat stilul rustic tradiţional, dar s-au aplicat toate cererile normelor europene. Întreg complexul pastoral este construit din bârne de brad, prelucrate artistic.
Stâna