Una dintre cele mai neaşteptate surse de celule stem, urina ar putea deţine capacitatea de a ajuta la înlocuirea dinţilor pierduţi, potrivit cercetătorilor chinezi.
Celulele care sunt, în mod normal, eliminate din organism, cum sunt cele care căptuşesc căile urinare, pot fi extrase, izolate şi transformate în celule stem, au descoperit oamenii de ştiinţă chinezi de la Institutul de Biomedicină şi Sănătate Guangzhou. Ei au utilizat un amestec de astfel de celule, combinat cu alte materiale de laborator, şi l-au implantat unor şoareci care-şi pierduseră o parte din dinţi.
După trei săptămâni, combinaţia de celule a început să se asemene cu un dinte, susţin specialiştii chinezi. „Structura obţinută conţinea pulpă dentară, dentină şi un început de smalţ“, se arată în comunicatul publicat în revista de specialitate „Cell Regeneration Journal“. Totuşi, dinţii de laborator nu erau la fel de solizi ca dantura naturală.
Urina, sursă puţin probabilă
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume caută de mulţi ani o soluţie pentru înlocuirea dinţilor pierduţi odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza igienei orale precare, cu ajutorul celulelor stem şi nu numai. Cu toate acestea, profesorul Chris Mason de la University College London susţine că urina este cel mai slab punct de pornire pentru o astfel de soluţie. „Este, probabil, una dintre cele mai proaste surse de celule stem. În primul rând, pentru că în urină se găsesc foarte puţine celule ce pot fi utilizate, iar transformarea lor în celule stem este extrem de dificilă“, susţine prof. Mason, citat de BBC.
De asemenea, în ceea ce priveşte utilizarea urinei ca sursă de celule stem, prof. Mason atrage atenţia şi asupra riscului de contaminare cu bacterii. „În studiile care ar putea oferi soluţia pentru întregirea danturii, marea provocare este că dintele trebuie să aibă o pulpă, cu nervi şi cu vas