De-a lungul timpului nici primarii generali ai Bucureştiului, nici cei de sector nu și-au manifestat în discursul mediatic, de largă audiență, intenția fermă de stopare a abuzurilor urbanistice și de reabilitare programatică a zonelor protejate.
Vara este un moment oportun pentru a conștientiza starea orașului. În cazul Bucureștiului, din păcate, acest exercițiu prilejuiește anual profunde dezamăgiri. Mult mai numeroase și dureroase decât satisfacțiile care, ce e drept, riscă să fie minimalizate. Ar fi deci injust să trecem cu vederea redeschiderea după mai bine de un deceniu a Muzeului Colecțiilor, noua față a Pieței Amzei, restaurarea Hotelului Bulevard, după lungi ani de șantier, sau alte câteva clădiri renovate cu succes ici și colo. Cum însă asemenea mostre reprezintă aspecte firești ale dinamicii unei capitale europene, este mai degrabă necesar să revenim asupra anomaliilor care se perpetuează... în ritm neverosimil.
Orice plimbare tihnită de vacanță în zonele protejate ale Bucureștiului scoate în drum la tot pasul peisaje dezolante, în fața cărora bunul simț suspină amar. Plăgi deschise în trupul orașului, pe lângă care suntem nevoiți să trecem neputincioși. Artere majore precum Maria Rosetti sau Calea Moșilor veche, dar și străzi de pe harta fondatoare a Capitalei moderne precum Clemenceau, Povernei, Cristian Tell, Dionisie Lupu, Dumbrava Roșie, Aurel Vlaicu (pentru a cita câteva) sunt deja mutilate sau în curs de agresare urbanistică, conform rețetei: „demolăm ca să speculăm“, indiferent de costul patrimonial și având ca unic scop profitul grosier. În ce altă cheie să înțelegem, de pildă, recenta desfigurare a Pieței Icoanei, prin înfigerea dizgrațioasă a blocului de la colțul cu str. Eremia Grigorescu, pe locul unei elegante case neoromânești în perfectă stare? Sau cum să interpretăm răbdarea diabolică a unor dezvol