Soarta celui mai mare procesator de cupru din România, Cuprom, care deţine o unitate de producţie la Zalău şi una la Baia Mare, închisă nu demult, a fost lăsată la decizia celor aproximativ 200 de creditori ai societăţii.
Tribunalul Bucureşti, pe rolul căruia fusese înregistrat, încă în 2008, dosarul de insolvenţă al Cuprom, a decis să lase decizia cu privire la viitorul societăţii pe seama creditorilor. Lista creanţelor a fost predată administratorului societăţii, omul de afaceri Horea Simu, care a decis să nu propună creditorilor falimentul, ci reorganizarea. Planul de reorganizare a fost predat administratorului judiciar al societăţii, BDO Business Restructuring SPRL, şi este public începând de luni, 29 iulie.
„Numerarul obţinut din dezmembrarea companiei şi vânzarea echipamentelor în piaţa second – hand este evident mai mic decât numerarul care poate fi generat pentru acoperirea creanţelor creditorilor în cazul în care compania continuă să funcţioneze”, se precizează în plan. Mai mult, administratorii societăţii spun că varianta falimentului ar avea „consecinţe economice negative evidente, luând în considerare faptul că Cuprom este una dintre cele mai mari companii din Nord – Vest, cel mai mare procesator de cupru din ţară”.
Potrivit liderului sindical Boros Stefan, consecinţele acestui plan de reoarganizare asupra fabricii de la Zalău, cândva una dintre cele mai mari şi cele mai prospere din judeţ, nu sunt clare încă, dar cert este că simplul fapt că avem de-a face cu un plan de reorganizare şi nu cu un faliment este un câştig pentru cei 72 de muncitori care au mai rămas în unitatea de producţie din oraş. „Pentru noi este o mană cerească faptul că există un plan de reorganizare”, ne-a declarat liderul sindical, precizând că documentul mai are de trecut însă peste câteva hopuri. Mai întâi, el se va afla în dezbatere publică timp de 30 de zi