Ultima audiere în procesul de fraudă fi scală al fostului premier Silvio Berlusconi a început, ieri, la Curtea Supremă din Italia. Verdictul este aşteptat, însă, abia astăzi sau mâine, dar ar putea da peste cap, din nou, întreaga viaţă politică de la Roma. Sursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Pe lângă procesul Mediaset, în care Silvio Berlusconi (76 de ani) este acuzat de fraudă fiscală, el a fost condamnat pentru încălcarea confidenţialităţii, într-un caz de interceptări telefonice, în martie 2013, şi, de asemenea, într-un proces de prostituţie, în luna iunie.
Procesul legat de Mediaset a ajuns în ultima instanţă, pentru că ex-premierul a făcut recurs la condamnarea sa la închisoare (4 ani) şi interzicerea ocupării unei funcţii publice (5 ani). Verdictul ar putea afecta supravieţuirea fragilului guvern de coaliţie, aflat la putere în Italia. Curtea Supremă are trei opţiuni: să-l condamne pe Berlusconi, să-l achite sau să retrimită cazul la instanţa inferioară, pentru erori judiciare. Dacă judecătorii dau o sentinţă definitivă, prin care îl condamnă la închisoare, momentul ar marca finalul a două decenii în care Berlusconi a dominat scena politică italiană, prin abilităţile sale şi imperiul mediatic.
Riscuri pe scena politică
Coaliţia condusă de Enrico Letta, formată din Partidul Democrat (PD), de centrustânga, şi Partidul Libertăţii (PdL), al lui Berlusconi, de centru-dreapta, ar putea intra într-un nou blocaj politic, aducând incertitudine în cea de-a treia economie ca mărime din zona euro, cu posibile consecinţe în regiune.
Avocatul principal al lui Berlusconi, Franco Coppi, le-a spus jurnaliştilor că apărarea nu cere amânarea până în septembrie, dar instanţa ar putea hotărî acest lucru. Politicienii moderaţi au cerut Curţii Supreme să amâne pronunţarea verdictului, de dragul stabilităţii politice.
Berlusconi i-a acuzat pe magistraţ