Ministerul Finantelor Publice va introduce de la 1 septembrie accize la bijuteriile din aur si platina, cu exceptia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. Confectiile din blanuri naturale vor suporta o acciza de 50 de euro pentru cele care costa sub 1.500 de euro, acciza crescand gradual. Masinile noi si rulate (din import) cu motoare peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindreea care depaseste nivelul mentionat, armele si cartusele vor fi accizate gradual, la fel ca si navele cu vele.
Principalele schimbari, pe capitole si subcapitole:
A. Titlul I "Dispozitii generale"
Taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operatiunilor care dau drept de deducere potrivit Titlului VI, se deduce in primul decont de taxa prevazut la art.1562 depus de persoana impozabila dupa inregistrarea in scopuri de TVA, sau, dupa caz, intr-un decont ulterior. Beneficiarii care achizitioneaza bunuri/servicii de la contribuabili declarati inactivi fiscal sau de la alte catregorii de persoane, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit.a) - e) din Codul fiscal, pot deduce taxa aferenta achizitiilor respective daca furnizorii se afla in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare. B. Titlul II "Impozit pe profit"
Urmare a aderarii Croatiei la Uniunea Europeana, incepand cu data de 1 iulie 2013 se completeaza lista societatilor pentru care sunt aplicabile prevederile Directivei 2011/96/CE a Consiliului, din 30 noiembrie 2011 privind regimul fiscal comun care se aplica societatilor - mama