Indiferent de culoarea politica a Guvernului, serviciile secrete primesc bani in plus la rectificarile bugetare, in vreme ce alte ministere cheie se trezesc cu fondurile taiate. Cum se justifica alocarile suplimentare pentru SRI si SIE, in detrimentul Educatiei sau Muncii?
Alocarile au fost realizate din considerente pur politice, crede analistul economic Mircea Cosea. "Rectificarea bugetara nu s-a realizat neaparat pentru satisfacerea unor nevoi economice ci pentru satisfacarea unor nevoi de putere ale Guvernului", a spus Cosea, subliniind rolul important al serviciilor secrete in pregatirea alegerilor, relatia dintre partide.
Analistul a mentionat ca, in vederea revigorarii economiei, banii ar fi trebuit alocati unor ministere importante, precum cele care tocmai au fost vaduvite: Munca, Educatia si Transporturile.
Ministerele Educatiei, Muncii, Transporturilor si Agriculturii se afla pe lista institutiilor ale caror bugete totale de cheltuieli sunt taiate la prima rectificare bugetara din acest an, in timp ce de alocari suplimentare beneficiaza Dezvoltarea Regionala, Justitia, Interne, Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Departamentul National Anticoruptie (DNA), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
SRI s-a numarat printre institutiile care au beneficiat de alocari suplimentare si la cea mai recenta rectificare bugetara, care a fost in octombrie anul trecut. De asemenea, SRI a primit un "bonus" de 38,5 milioane de lei si la rectificarea bugetara din august 2011.
Tot in 2011, Guvernul condus atunci de Emil Boc a decis suplimentarea bugetului SRI cu 4,2 milioane lei, pentru cheltuieli de personal. Pe 9 martie 2011, acelasi executiv a decis si suplimentarea bugetelor Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitie