Pe o vreme atât de călduroasă şi de frumoasă, nici n-ai zice că te pândesc atâtea pericole pentru sănătate. Ia-ţi câteva măsuri de prevedere, ca să fii sigură că nu-ţi distrugi vacanţa. Află cum faci diferenţa între insolaţie şi toxiinfecţie alimentară în vacanţă.
Temperatura depăşeşte în toată ţara 30°C, plajele sunt mai atrăgătoare ca niciodată, piscinele şi ştrandurile sunt deschise chiar şi noaptea, iar limonada de la gheaţă pare să fie fix ce ţi-a recomandat ţie doctorul, nu? Corect, dar parcă ar mai avea să-ţi dea câteva sfaturi. Ia fii atentă aici…
Insolaţia nu are legătură cu expunerea la soare, ci cu temperatura mediului ambiant. Poţi face insolaţie atunci când petreci mult timp într-un mediu foarte cald şi umed, lucru care li se întâmplă în general bătrânilor şi bolnavilor cronici. Persoanele tinere şi sănătoase fac de obicei insolaţie atunci când depun un efort fizic intens într-un mediu foarte cald.
De fapt, insolaţia înseamnă creşterea temperaturii corporale peste un anumit prag, ceea ce declanşează o serie de simptome.
Primele semne: transpiraţie excesivă, oboseală, sete intensă, crampe la stomac.
Dacă nu faci nimic, situaţia se agravează: dureri de cap, ameţeli uşoare, greaţă, piele rece şi umedă, crampe musculare.
Dacă nici acum nu te tratezi, pielea devine roşie, fierbinte şi uscată, apar vărsăturile, iar în ultimă fază se ajunge la stare de confuzie, respiraţie rapidă, puls accelerat şi pierderea cunoştinţei.
De aceea, trebuie să iei măsuri de la primele semne de insolaţie, când „tratamentul” este simplu: bei apă sau o băutură pentru sportivi care conţine electroliţi şi neapărat te retragi într-un loc răcoros. Dacă e posibil faci un duş călduţ, iar dacă nu, poţi să-ţi pui comprese reci pe frunte.
Dacă s-a ajuns la ultimele faze ale insolaţiei, tratamentul trebuie aplicat de un medic care va folosi divers