Partizanii preşedintelui demis al Egiptului sunt aşteptaţi marţi masiv în stradă, pentru a cere revenirea la putere a lui Mohamed Morsi. Coaliţia grupurilor islamiste favorabile preşedintelui înlăturat de armată acum o lună aşteaptă un milion de manifestanţi.
Partizanii lui Mohamed Morsi cheamă la un marş zis al "milionului de manifestanţi". Reuniţi sub sloganul "martirii unei lovituri de stat", aceşti protestatari speră să-şi vadă astfel visul împlinit, adică o revenire la putere a preşedintelui demis.
Noua putere aflată sub controlul militarilor se vrea însă fermă şi promite că va ţine piept partizanilor lui Morsi. Cu riscul afişat al unor noi confruntări sângeroase. Cele din week-end au făcut peste 70 de morţi în rândul islamiştilor, reînviind spectrul unui război civil în ţara faraonilor şi îndepărtând totodată speranţele într-o revenire la normal, la patru săptămâni după destituirea preşedintelui Mohamed Morsi.
La o lună după înlăturarea acestuia, violenţele din Egipt s-au soldat deja cu 300 de morţi, o situaţie care-i îngrijorează şi pe occidentali tot mai mult. Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, este la Cairo, a doua oară în câteva zile, pentru a încerca o mediere între tabăra pro-Morsi, militari şi responsabilii mişcării de rebeliune la originea manifestanţiilor de acum o lună.
Gamel Hishmat, fost senator şi membru al partidului islamist al lui Mohamed Morsi, spune la RFI că eforturile diplomaţiei europene în Egipt sunt inutile, câtă vreme Europa nu va condamna lovitura de stat din 3 iulie: "Uniunea Europeană vorbeşte tot timpul de libertate şi drepturile omului, dar nu ezită să sprijine oameni care au ajuns la putere prin forţă. Pentru noi, Catherine Ashton încearcă să justifice situaţia actuală şi acest lucru se numeşte vandalism internaţional. Ea ne zice că ceea ce s-a întâmplat este injust, dar că ce a fost a fost ş