Puricii, prin simpla înţepătură, pot produce aşa numita dermatită alergică ce se manifestă prin prurit, eritem cutanat, alopecie locală. Infestarea cu purici este o problemă acută a tuturor deţinătorilor de animale, care afectează majoritatea câinilor şi pisicilor, şi nu numai. Important este să luaţi toate măsurile necesare pentru a preveni apariţia puricilor în viata animăluţului dumneavoastră, iar dacă apar trebuie să eradicaţi paraziţii înainte să se înmulţească şi să provoace alte neplăceri animalului.
Despre purice...
Puricele, insectă din ordinul Siphonaptera, de doar 2-3 mm, poate sări peste 30-40 de cm, cu ajutorul celor 6 picioruşe. Sunt cunoscute cel puţin 2000 de specii, răspândite pe tot globul. Specia care parazitează câinele şi pisica se numeşte Ctenocephalides felis şi este un parazit care se hrăneşte sugand sângele gazdei sale. Ciclul său de viaţă are 4 stadii (ou, larvă, pupă şi adult) şi se înmulţeşte doar pe animalul gazdă, deoarece are nevoie de hrană din belşug pentru a se împerechea şi înmulţi. Astfel apare infestarea animalului cu organisme ale tuturor celor 4 stadii de viaţă.
Dacă deja aţi constat că animalul dumneavoastră (câine sau pisică, purecii nu au preferinţe din acest punct de vedere!) are purici este momentul să luaţi măsuri. Netratată infestarea cu purici poate provoca următoarele boli:
Anemia - apare în general la puii de pisică sau câine din cauză că paraziţii sug o cantitate mare de sânge. Anemia apare în infestările masive şi se recunoaşte prin culoarea palidă a gingiilor, pliu cutanat care revine cu greu la faza iniţială („ciupiţi" animalul şi veţi putea vedea în cât timp pielea redevine plană - în mod normal durează 1-2 secunde, în anemie revine „cu încetinitorul").
Dermatita alergică - apare ca o reacţie inflamatorie alergică a pielii la antigenii din saliva puricelui. Se caracterizează prin prur