Pânã la sfârsitul lunii august, circa 1800 de persoane trebuie sã-si vizeze carnetele de Rentier Agricol pentru a putea beneficia de renta viagerã agricolã aferentã anului 2013. Responsabilitatea prelucrãrii datelor si a plãtii rentei viagere agricole a trecut, încã din anul 2011, de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) la Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã (APIA), sediul acestei agentii fiind si locul unde trebuie sã se prezinte rentierii, personal, sau prin mandatar.
Încã din anul 2011, plata rentei viagere agricole pentru persoanele în vârstã care si-au dat în arendã terenurile agricole cãtre asociatii agricole sau societãti, precum si viza anualã obligatorie aferentã a fost preluatã de Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã (APIA). Activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol se desfãsoarã, în acest an, în perioada 1 martie – 31 august, urmând ca ulterior sã se facã si plãtile, cel mai probabil prin mandat postal sau în conturile bancare anuntate de rentieri la vizarea carnetelor. Reamintim cã persoanele beneficiare sunt cele care, pânã la data de 31 decembrie 2009 au depus dosarele în vederea acordãrii acestei rente.
Cine si câti bani poate primi ca rentã viagerã.
Conform legii, programul de rentã viagerã agricolã se adresează persoanelor în vârstã care detin în proprietate maximum 10 hectare de teren agricol si care au vândut sau arendat unui producãtor agricol înregistrat o parte sau tot terenul detinut, pentru care au putut solicita plata acestei rente viagere. Astfel, contravaloarea rentei este de 100 euro/ha/an pentru terenul vândut si de 50 de euro/an/hectar pentru terenul dat în arendã, bani care, conform legii, se vor plãti de cãtre statul român pe toatã durata vietii beneficiarului. Ideea înfiintãrii acestei rente agricole viagere a fost de preluare a terenurilor agricole de la persoanele în vârst