Le vedem zilnic în reclamele de la televizor şi chiar le consumăm, însă aproape niciodată nu ne întrebăm ce conţin. Nutriţionista Marie Vrânceanu ne explică ce înseamnă iaurt cu bifidus şi dacă acesta ne ajută sau nu la ceva.
Bifidus este o bacterie ce colonizează tractul digestiv la om şi la mamifere în general. „Ne naştem cu tubul digestiv steril. Primul aport de floră microbiană îl primim odată cu colostrul matern, iar colonizarea cu bacterii atinge concentraţia maximă în primii ani de viaţă. Colonul se menţine sănătos cu 85% floră de fermentaţie şi 15% agenţi patogeni şi trebuie să existe echilibru între acestea două”, explică Marie Vrânceanu, nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.
Spoturi fanteziste
„Unele spoturi publicitare la iaurt sunt fanteziste. Majoritatea merg pe caracterul sănătos al produsului, iar Danone, când promovează Activia, ne informează că acesta te trimite la baie cu precizia unui orologiu elveţian datorită conţinutului de bifidus actiregularis. Însă bifidus actiregularis nu există. Este o invenţie de marketing. Cel folosit în Activia nu se numeşte actiregularis, ci bifidobacterium animalis, strains (tulpina) DN 173.010. Cei de la Danone l-au înregistrat ca pe o marcă. Este ca şi cum am spune aspirină în loc de acid acetilsalicilic”, susţine Marie Vrânceanu.
EFSA nu recunoaşte beneficiile
„Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a respins cererile firmelor producătoare de iaurt şi alte alimente şi băuturi cu probiotice pe motiv că nu existau studii ştiinţifice care să le demonstreze utilitatea. Pentru a fi utili, fermenţii lactici trebuie să ajungă vii în intestin, supravieţuind acidităţii din stomac şi sucurilor biliare şi trebuie să influenţeze pozitiv flora intestinală contracarând bacteriile periculoase şi cr