Relaţiile economice şi etica ce au stat la baza nivelului de dezvoltare de astăzi a lumii occidentale au fost distruse de un sistem corupt, spune autorul Jim Quinn
Marginalizarea constantă a claselor productive va avea ca rezultat un colaps masiv al sistemului de acum
"Sistemul nostru capitalist se apropie de eşec", spune autorul Jim Quinn într-o postare pe portalul său financiar Burning Platform, preluată de publicaţia online Zero Hedge. În opinia sa, sistemul existent acum în ţările occidentale mai este doar într-o mică măsură capitalist şi doar în parte bazat pe principiul pieţelor libere. Abandonând etica specifică relaţiilor economice de tip capitalist şi consolidând un sistem de reglementări şi de taxare care îi pedepseşte pe cei productivi, statele industrializate se îndreaptă spre un colaps masiv.
Capitalismul poate îndura multe distorsiuni şi abuzuri, dar nu este indestructibil. Acum avem un capitalism bastard, corupt într-o mare măsură de elitele politice şi financiare văzute şi nevăzute care îşi însuşesc în folosul lor rodul muncii oamenilor productivi. Quinn enumeră nouă plăgi care distrug capitalismul şi care îndepărtează lumea occidentală de valorile care au condus-o către prosperitate.
Ce ne-a adus pe marginea prăpastiei
1. Producătorul obişnuit este dezbrăcat până la piele. Aproximativ 47% dintre americanii capabili de muncă nu plătesc niciun fel de taxe. Sunt duşi în spate de cei care muncesc. Jumătate din forţa activă este cea care duce greul; îi plătesc pe alţii care încasează ajutoare sociale şi pensii pentru dizabilităţi. "Persoanele productive sunt pedepsite şi abuzate; sunt luaţi de proşti", scrie Quinn.
2. Agoniseala şi chibzuinţa sunt practic imposibile. Acum 100 de ani era posibil să strângi bani. Mecanicii, tâmplarii şi proprietarii de magazine acumulau uşor în conturile lor bani din aur