Veşti bune pentru proaspeţii absolvenţi de liceu sau facultate. Aceştia au mai multe şanse să-şi găsească un loc de muncă după ce legea care acordă stimulente firmelor care angajează tineri stagiari s-a modificat. Perioada minimă de angajare s-a redus de la trei ani la un an şi jumătate şi au fost păstrate ajutoarele băneşti acordate de stat.
Paul Butnariu are o firmă de construcţii. Modificările legii care acordă facilităţi pentru angajarea tinerilor fără exeperienţă l-a încurajat să aducă în echipa sa patru ingineri stagiari.
„Principalul e că spiritul a rămas acelaşi, în sensul în care există anumite avantaje şi atuuri în ceea ce priveşte angajarea unor tineri absolvenţi în câmpul muncii”, spune Paul Butnariu.
După noua lege, angajatorul nu mai este scutit de plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma era oricum, mică - 4 lei în cazul salariului minim pe economie. Dar primeşte, în continuare, sume importante de bani.
În funcţie de studii, angajatorul primeşte de la stat sume între 500 şi 750 de lei pentru fiecare absolvent pe care îl angajează.
De la începutul acestui an s-au înscris la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă 32 de mii de absolvenţi de liceu şi facultate.
Schimbările legislative au venit după ce vechiul proiect de încurajare a angajării absolvenţilor nu a avut impactul dorit.
„Într-o perioadă de criză, un angajator nu se poate mobiliza încă trei ani, de exemplu, după un an cât este contractul să mai menţină o astfel de persoană în activitate, pe când 1,5 ani este la îndemâna, cred eu, a oricărui angajator”, spune ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Dacă nu respectă contractul, angajatorii vor fi obligaţi să restituie întreaga sumă primită drept ajutor de la stat, plus dobanda de referinţă a BNR. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în ac