Cercetările efectuate asupra a trei mumii descoperite în Argentina au relevat noi dovezi despre ritualul incaş al sacrificării copiilor.
Oamenii de ştiinţă au aflat că drogurile şi alcoolul jucau un rol important în lunile şi săptămânile dinaintea uciderii copiilor.
Testele efectuate asupra rămășițelor unui copil, cel mai probabil o fată aflată la vârsta adolescenței, sugerează că aceasta era sedată puternic înainte să fi fost ucisă, relatează BBC.
Dr. Emma Brown de la Departamentul de Știinţe Arheologice al Universității Bradford susține că acești copii ar fi fost sacrificaţi ritualic din numeroase motive: momente importante din viaţa incaşilor, perioade de război sau de dezastre naturale, dar că ar fi existat chiar şi un calendar al acestor ritualuri.
Mumiile celor trei copii au fost descoperite în 1999, înmormântate într-un templu din apropierea vârfului vulcanului Llullaillaco din Argentina, la 6,739 metri înălţime.
S-au găsit atunci rămăşiţele unei fete de 13 ani şi ale unui băiat, dar și ale unei fetițe mai mici, de circa 4-5 ani, care datau de acum circa 500 de ani, din timpul Imperiului Incaş, care a dominat America de Sud până la sosirea europenilor, la sfârşitul secolului al XV-lea.
“Conservarea lor este excepţională – sunt cele mai bine conservat mumii din lume. Copiii arată de parcă dorm“,
a declarat dr. Emma Brown.
Echipa internaţională de cercetători a analizat substanţele chimice găsite în părul copiiilor.
Ei au descoperit astfel că toţi trei copiii consumaseră alcool şi frunze de coca – din care se extrage cocaina – în lunile premergătoare morţii lor.
Dovezile istorice arată că aceste substanţe erau rezervate elitelor şi folosite des în ritualurile incaşe.
O analiză a părului fetei adolescente, care era mai lung decât al copiilor mici, a dezvăluit mai multe dovezi.
Fata, cunoscută drept