Explozia înregistrată la nivelul mobilităţii în afaceri transformă companiile într-un mod profund şi deseori complex, iar una dintre cele mai supărătoare probleme este securitatea.
O analiză recentă estima că în 2015, mai mulţi americani vor accesa internetul de pe dispozitive mobile decât de pe calculatoarele personale. Însă cum pot organizaţiile să gestioneze infuzia de dispozitive wireless în vieţile angajaţilor fără a face loc riscurilor crescute privind securitatea?
Pot începe să sporească securitatea pe dispozitive mobile respectând trei recomandări simple, dar insuficient aplicate, oferite de Dan Gavojdea, Business Development Manager la Cisco Systems România.
Impunerea utilizării parolelor. Deseori, în companii se glumeşte spunând că avem parola „parolă”. „Sună amuzant până când îţi dai seama că pentru majoritatea utilizatorilor de dispozitive mobile, orice parolă (chiar şi „parolă”) ar fi un pas înainte în ceea ce priveşte securitatea“, spune Gavojdea. Conform unui studiu Harris Interactive, mai puţin de jumătate din totalul posesorilor de dispozitive wireless folosesc parole sau coduri de identificare personală (PIN-uri) pe dispozitivele portabile. Având în vedere ameninţarea foarte reală a infracţionalităţii din spaţiul cibernetic, smartphone-urile şi tabletele trebuie protejate cu software antivirus şi parolă.
Odată stabilite, informaţiile despre parole trebuie gestionate ca atare. Într-un studiu global McAfee, 15% dintre respondenţi au spus că îşi păstrează informaţiile despre parole pe telefoane. Mai mult, peste jumătate din cei incluşi în studiu au declarat că oferă şi altor persoane informaţiile despre parole. Prin păstrarea confidenţialităţii parolelor, riscul de a deveni o victimă se diminuează considerabil.
Adoptarea BYOD. Nu demult, factorii de decizie din IT îşi puteau permite să ignore teama de necunoscut şi