Nu din motive ce ţin de o eventuală pană de inspiraţie am apelat la această parafrază a titlului romanului „Dulce ca mierea e glonţul patriei” a celebrului scriitor Petru Popescu, ci pentru că mi se pare foarte potrivit momentului festiv întâmplat la finele săptămânii trecute la Petroşani.
Din 37 de absolvenţi, câţi au ieşit în 1959 de pe băncile Şcolii Medii Mixte nr. 1 Petroşani, doar 7 au răspuns prezent iniţiativei de a se reîntâlni după 54 de ani. Mai precis, trei doamne şi patru domni şi-au dat întâlnire vineri, 26 iulie, în faţa Şcolii Sportive din Petroşani: Ecaterina Bădiceanu, Cornelia Radu (Iloiu), Maria Popon (Fejes), Dan Ioan Nistor (Moşic), Gheorghe Dobre, Horia Jivănescu şi Virgil Moroşanu.
Când au intrat în clădirea Şcolii Sportive (fost Liceu de Băieţi, fostă Şcoală Medie Mixtă), amintirile foştilor absolvenţi au început să răsară ca nişte iedere diafane, întinzându-se parcă pe pereţii sălii frums pregătite pentru eveniment. Absolvenţii trec în revistă cu nostalgie sălile de clasă: „Aici era sala de sport”, „Aici era laboratorul…”, „Aici era cancelaria”… Intrăm în fosta cancelarie a Şcolii Mixte Nr. 1 Petroşani.
„Domnule, dumneata eşti mai tânăr, nu ai de unde să ştii, chiar în sala aceasta am dat în 1959 probele orale la bacalaureat. Am dat 6 probe într-o singură zi. Nu ne-a lăsat nici să mergem la toaletă. Mamele noastre se uitau pe gaura cheii, ca să vadă cum decurge examenul”, îmi spune d-na Maria Popon (Fejes). Care continuă: „Atunci, dacă nu luai examenele, nu mai dădeai altă dată…”. „Ba da, mai dădeai, dar numai anul următor”, o completează cu eleganţă d-na Cornelia Radu (Iloiu).
Odată ajunşi în sală, d-nii Dan Ioan Nistor (Moşic) şi Gheorghe Dobre îşi cadorisesc colegii cu câteva suveniruri: lista cu profesorii, cu elevii, fotocopia tabloului de absolvire, fotografii, cărţi, Ziarul Văii Jiului (care găz