Aceştia propun educaţia ca soluţie de luptă împotriva discriminării. Pentru ca soluţia lor să fie acceptată, proiectul lor trebuie votat de cât mai mulţi susţinători.
Elevii de la Colegiul Tehnic “Miron Costin” vor să demonstreze că discriminarea poate fi învinsă prin educaţie. Două echipe formate din elevi de clasa a IX-a participă la concursul “Și pe noi nu ne întrebaţi?”, un concurs naţional care îi provoacă pe tineri să identifice o problemă legată de diversitate în comunitatea în care trăiesc şi să propună o rezolvare, pe care să o prezinte în mod creativ, lucrând în echipă.
“Trăim într-o lume diversă, într-un mozaic de culori, convingeri, preferinţe, religii, mentalităţi, etnii. Problema pe care noi am indentificat-o şi pentru care propunem o soluţie o reprezintă discriminarea. Foarte uşor se pun etichete, referitoare la etnie, la religie, la modul cum arată cei de lângă noi. Credem că, indiferent de etnie, culoare, rasă, religie, sex, oamenii sunt egali şi trebuie respectaţi. În jur oamenii primesc etichete adesea greşite. Auzim adesea «ţiganii», «evreii», «italienii» şi respingem acele persoane fără să le acordăm şansa de a ne deveni colaboratori, colegi, prieteni. Tocmai de aceea le-am prezentat elevilor această provocare şi i-am invitat ca, prin creativitate, prin lucru în echipă, să fie cei care construiesc o lume mai bună. Soluţia propusă de ei este educaţia, pentru că numai prin educaţie învăţăm să ne respectăm, să ne înţelegem, să îi ajutăm pe cei de lângă noi, să nu judecăm după aparenţe. În şcoală pot învăţa toţi oamenii, indiferent de locul în care se nasc, de religia îmbrăţişată sau de aspectul fizic. Un om educat nu va judeca superficial, nu va acorda atenţie prejudecăţilor, ci va căuta soluţii amiabile. Educaţia deschide minţile şi inimile”, a spus profesoara Ana Maria Zăloagă, coordonatoarea celor două echipe înscrise în concurs. @