Obligaţiile patronilor şi drepturile salariaţilor
Inspectorii de Muncă verifică condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea cei care lucrează în aer liber, în condiţiile în care meteorologii au anunţat temperaturi tot mai mari şi un indice de confort termic ce va depăşi pragul critic. Potrivit directorului adjunct al Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) din Constanţa, Marian Becheanu, încă de luna trecută, în timpul diverselor tematici de control, s-a verificat şi dacă agenţii economici constănţeni asigură salariaţilor condiţii normale de muncă. „Sunt verificaţi în special cei care lucrează în agricultură, construcţii, dar nu numai, pentru că îi avem în vedere şi pe operatorii portuari“, a declarat Marian Becheanu. Din cei 250 de agenţii economici care sunt controlaţi în fiecare lună, aproape jumătate sunt verificaţi dacă respectă condiţiile de muncă la temperaturi crescute.
Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă sunt stabilite de către angajator împreună cu sindicaliştii sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitete de securitate şi sănătate în muncă, vor fi stabilite cu acestea, iar în unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile de protecţie vor fi stabilite de către ordonatorii de credite.
În zilele caniculare, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. Astfel, aceştia vor asigura reducerea activităţilor fizice, dar şi ventilaţie la locurile de muncă. La fel de importantă este alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite. Specialiştii susţin că, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, sunt necesari câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual