Este de multă vreme considerată mâncarea preferată a celor bogaţi şi celebri. Dar ce este de fapt, cum se prepară şi cum se serveşte nici măcar cei celebri şi bogaţi nu prea ştiu.
Se spune că Ludovic al XV-lea nu a stiut să aprecieze caviarul - acest aliment numit printre altele „aurul negru al gastronomiei mondiale”. Când l-a primit prima dată în dar de la ţarul Petru cel Mare şi a încercat să îl mănânce, l-a scuipat. Ludovic nu ştia ca refuza un aliment care, peste mulţi ani, avea să devină cel mai scump şi apreciat din lume.
Măsuri speciale
La acea vreme francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea ruşii şi persii sunt renumiţi în toată lumea ca fiind primii negustori ai produsului. Ca un fapt inedit, în secolul al XVII-lea, din cauza foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar şi în America, în rândul claselor sărace, oamenii fiind nevoiţi să mănânce măruntaiele diverselor vieţuitoare terestre sau acvatice pentru a supravieţui.
După cum subliniază specialiştii, preparatul denumit "caviar" reprezintă, de fapt, icrele nefertilizate ale peştilor sturioni. Prepararea şi servirea caviarului sunt operaţiuni care se efectuează relativ uşor, însă cei care aleg să le servească invitaţilor pretenţioasele icre negre, trebuie să ia măsuri speciale pentru a asigura prospeţimea acestora.
Chiar şi lingura e importantă
Cei care vorbesc despre experienţa degustării în cazul caviarului, spun că trebuie servit rece, preferabil aşezat pe gheaţă mărunţită. Există cazuri în care este servit direct din cutia în care se află la achiziţionare, în general fără capac, pentru a nu se afla originea icrelor. Alţii preferă o prezentare mai sofisticată şi servesc caviarul în vase din cristal sau porţelan scump. „Atunci când le oferiţi invitaţilor icre negre sau roşii, chiar şi lingura cu care le serviţi este importantă”, su