*Preţul derizoriu, motiv de desfiinţare a unui contract de concesiune
În ideea că subiectul fierbinte al Tulcei rămâne cel al concesiunilor, fruntaşi ai Partidului Democrat Liberal au organizat vinerea trecută o conferinţă de presă.
„Ostilităţile” au fost începute de consilierul judeţean Daniel Lucian Bălan, acesta începând de la faptul că, la ultima şedinţa a CJ, preşedintele Teodorescu a retras un proiect ce viza modificări la documentaţia – cadru pentru concesionarea terenurilor piscicole şi agricole din Delta Dunării, care aparţin domeniului public al judeţului.
„E un an de când USL conduce judeţul. Preşedintele CJ a afirmat atunci că una dintre priorităţile sale o reprezintă creşterea redevenţelor la concesiuni şi să se intervină acolo unde există posibilitatea şi nevoia de renaturare. A trecut un an de guvernare USL, nu s-a întâmplat nimic, iar judeţul nostru se află, din punct de vedere al preţului redevenţelor, cu siguranţă pe ultimul loc din ţară. Am ajuns la nişte preţuri chiar neserioase, având în vedere că redevenţele şi preţul arendelor a crescut mult în ţară”, a început Bălan.
Acesta a oferit exemple din diferite zone ale ţării: în judeţul Alba, preţul unei concesiuni este de 700 de kilograme de grâu/hectar, în Vâlcea şi Gorj (zona Olteniei) – 20 – 30% din producţie, deci tot 600 – 700 de kg/ha, la fel şi-n zona Moldovei; în Constanţa, preţul este de 600 – 800 de kg/ha. „Ştim că şi în Tulcea, la cei care au terenuri arendate de la privaţi, preţul este cam acelaşi, de la 500 la 700 de kg de grâu la hectar. Aceasta în ceea ce priveşte terenurile private.
Referitor la terenurile statului, ADS Tulcea ne-a transmis nişte informaţii conform cărora preţurile lor sunt între 450 şi 700 de kg de grâu/ha, în bani, calculate după preţul grâului la Bursa din Londra. Transformată în bani, redevenţa ajunge la 600 de lei”, a mai spus consi