In Europa, numarul exit-urilor operate de fondurile private de investitii a scazut anul trecut la 61, fata de totalul de 85 inregistrate in 2011, se arata in studiul anual EY „Myths and challenges – How do private equity investors create value?”.
Raportul vorbeste despre climatul economic instabil si activitatile de tranzactionare reduse ca fiind principalele provocari pentru fondurile de private equity (PE).
Cu toate acestea, in termeni globali, in pofida criticilor adresate uneori industriei, afacerile controlate de fondurile private de investitii au crescut rata ocuparii fortei de munca cu 2% in 2012.
44% dintre companiile participante la studiu au achizitionat alte companii, in timp ce doar 10% dintre acestea au vandut o parte din afacerea achizitionata. In perioada cuprinsa intre 2005 si 2012, 80% dintre companiile analizate au generat pentru investitori castiguri brute si randamente peste nivelul mediu din piata.
„Cum Europa si multe alte regiuni au inregistrat o crestere redusa sau chiar o stagnare a PIB-ului pentru o perioada de timp atat de indelungata, portofoliul fondurilor private de investitii a fost, inevitabil, afectat. Daca rata de profit a companiilor din care se facea exit in perioada de prosperitate economica ajungea la peste 15% pe an, in ultimii doi ani, aceasta a scazut la 5%, demonstrand ca a devenit intr-adevar foarte dificil sa reusesti sa cresti afacerile din portofoliu”, spune Sachin Date, Lider al departamentului EY pentru Fonduri private de investitii din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa. Citeste si:7 ani de pensii private: De la primii pasi, la active de peste 1 MLD. euroCIFRELE anului 2011 in pensii privateMinisterul Muncii reduce cu 50% capitalul viitorilor furnizori de pensii private
De la instalarea crizei, activitatea din segmentul fondurilor private de investitii a cunoscut o scadere co