Avem nevoie de circa doi litri pe zi de apă pentru ca organismul să funcţioneze normal, însă nu orice fel de apă. Iată de ce trebuie să citim corect eticheta sticlelor pe care le cumpărăm.
Nitraţii şi nitriţii sunt componenţi naturali ai solului şi apar odată cu mineralizarea substanţelor organice azotoase provenite de la plante şi animale. O parte din nitraţi sunt absorbiţi de rădăcinile plantelor, iar surplusul contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.
2,5 mg/l în sol= poluare
Între nitraţii din sol, apă şi plante se stabileşte un echilibru, însă activitatea omului îl perturbă. Îngrăşămintele folosite în agricultură, indiferent dacă sunt organice sau sintetice, aduc şi nitraţi, iar aceştia se acumulează în plantele cultivate până la niveluri dăunătoare pentru consumatori. Când conţinutul de nitraţi din sol depăşeşte 2,5mg/l, de vină este, cel mai probabil, factorul uman, mai precis poluarea.
Cum ne afectează sănătatea
Odată ingeraţi, nitraţii se transformă în nitriţi – substanţe mult mai toxice decât nitraţii în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Ingeraţi peste limita admisă, nitraţii pot genera alergii, astm, hepatită şi litiază coledociană, boli cardiovasculare, dificultăţi de respiraţie, afecţiuni ale sistemului digestiv, intoxicaţii grave, disfuncţii ale glandelor tiroide, cefalee, cianoză severă şi chiar cancer. Conform Agenţiei Franceze pentru Siguranţa Sanitară a Alimentelor, o menţiune pe etichetă de tipul “apă ce poate fi utilizată în alimentaţia sugarilor” nu ar trebui utilizată pentru apele minerale naturale şi pentru apele de izvor decât dacă “în ceea ce priveşte protejarea resursei respectă un conţinut de nitraţi (exprimat în NO3) inferior sau egal cu 10 mg/l”.
Favorizează hipoxia celulară la bebeluşi
@