Monarhia prinde tot mai mult contur în România. În situaţia în care românii ar fi chemaţi să aleagă, în cadrul unui referendum, forma de guvernământ, 27,2% ar spune „da“ monarhiei, 41% ar opta pentru menţinerea republicii, iar 33,8% nu au o opinie formată, „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“.
În ipoteza în care România şi-ar schimba forma de guvernământ, 29,9% din populaţie l-ar vedea tot pe Regele Mihai pe tron, acesta fiind urmat de Principesa Margareta, cu un procent de 19%. Personaje ca Prinţul Radu Duda, Prinţul Paul sau Principele Nicolae intră, deocamdată, în marja de eroare, fiind cotaţi sub 3%. În mod clar, simpatia pentru Casa Regală şi pentru monarhie în România îl are ca vector pe Regele Mihai. 45% din români au o părere bună şi foarte bună despre Rege, 40% - nici bună, nici proastă, în timp ce 6,5% au ales să îl conteste.
MITUL TRENULUI REGAL, DESFIINŢAT
Românii şi-au schimbat radical opinia şi în privinţa averii cu care regele părăsise România. 41% din români cred că, la abdicare, Regele Mihai nu a plecat „cu bogăţii“ din ţară. 25% cred că monarhul a ieşit din ţară cu mulţi bani şi cu obiecte de valoare, în timp ce 34% nu au o opinie formată asupra subiectului. „Este o schimbare semnificativă în una dintre componentele puternice ale imaginii fostului suveran, aşa cum era ea percepută la începutul anilor ’90. Atunci era răspândită imaginea trenului regal plin cu bani şi obiecte de valoare“, se arată în analiza Inscop.
Conform barometrului, persoanele din categoria de vârstă 51-60 de ani sunt semnificativ mai înclinate să creadă că Regele Mihai a plecat bogat din ţară, comparativ cu persoanele din categoria 18-35 de ani, care cred acest lucru într-o proporţie mult mai redusă. Explicaţia este că persoanele din grupa de vârstă 51-60 de ani au fost