O posibilă nouă situaţie de criză, în regiunea Transnistriei, pare a fi sugerată de o informaţie difuzată la Moscova, de atitudini publice ale lui Evgheni Şevciuk şi Nina Ştanski, din conducerea de la Tiraspol, dar şi de o declaraţie demnă, a ministrului apărării, al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţă.
Rândurile care urmează reprezintă o simplă ipoteză de studiu.
Scopul acestei sinteze este de a reaminti celor interesaţi faptul că există proceduri, standarde şi forumuri internaţionale menite de a interveni gradual, acolo unde suveranitatea naţională şi integritatea teritorială a unui stat sunt samavolnic încălcate, din raţiuni imperiale.
Informaţia difuzată de televiziunea militară rusă Zvezda precizează că vor fi dislocate elicoptere militare ale Federaţiei Ruse, menite a întări capacitatea trupelor de ocupaţie, din Transnistria, de a descuraja orice acţiune militară iniţiată pe malul drept al Nistrului.
Prima luare de atitudine notabilă aparţine celei care se prezintă ca şefa diplomaţiei autorităţilor din Transnistria, Nina Ştanski, care, la Bender, a mulţumit pacificatorilor, vorba vine, ruşi:
"Noi suntem împotriva oricăror modificări ale formatului trupelor de menţinere a păcii, până la reglementarea conflictului. Voi asiguraţi pacea, ne permiteţi să lucrăm cu metode diplomatice".
A doua, de ultimă oră, este aceea a liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care nu exclude ideea că diferendul transnistrean ar putea fi soluţionat printr-o intervenţie militară.
Declaraţia demnă aparţine ministrului apărării al Republicii Moldova, conaţionalul Vitalie Marinuţa:
" Poziţia oficială a Guvernului Republicii Moldova este ca această aşa-numită misiune de pacificare să fie transformată în una civilă, cu mandat internaţional. De aceea, prezenţa altei tehnici militare, inclusiv a elicopterelor, nu este binevenită şi